AİLE - 3

Ey sevgili!

Beni benden alan nadide çiçeksin,

Koparmaya kıyamam.

Çünkü, çok seviyorum.

Yanından ayrılamam,

Çünkü, hasretine dayanamıyorum.

Gönlümün saksısına da koyamam,

Çünkü, güzelliğinle eriyorum.

Canıma kıyamam,

Çünkü, zamansız soldurmaktan korkuyorum.

Ey yar!

Çare yok, benimle çile çekeceksin.

(M.Pekel)

Her genç kız bir anne adayıdır. Çocukların eğitimi, babadan daha çok annenin omuzlarındadır. –Bunun için, her fırsatta kızlarımızı okumaya teşvik ederim.– Büyük, küçük tüm aile bireyleri ile yine anne ilgilenir. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadının olduğu hemen herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Kadın, erkeğe göre daha yumuşak huylu, daha fedakâr ve şefkatlidir. Onun bu güzel vasıflarıdır ki, yuvayı şenlendirir, aile bireylerini mutlu eder ve başarılı olmalarını sağlar.

Fakat nedense kadının bu konumunu göz ardı eden erkekler var. Başlangıçta canım, gülüm, bir tanemle evliliğe adım atar. Daha sonraları eşleri üzerinde otorite kurmak ister, bunun için şiddete başvurur. Yanlış olmakla birlikte, mutlaka hakimiyetin kendinde olmasına inanan kişi, bunu şiddete başvurmadan, nezaketle başarabilmelidir. Şiddetle kurulacak bir üstünlük, eşinde korku ve panik yaratacak, sevginin yerini nefret alacaktır.

Kadın, kendisini sevdiğine inanan eşinin, şiddet içeren davranışlarının geçici olduğunu düşünerek bir müddet sineye çekebilir. Çocuklarını düşünür, kaderim der katlanır. Fakat her geçen gün, eşine olan sevgisi azalır, güveni sarsılır, nihayet nefret eder hale gelir.

Erkek, biricik kızları olan, kalbini kırmaktan bile çekindikleri ailesinden ayırdığı eşinin, baba ocağını aratmayacak ihtimamı görmeye muhtaç ve hakkı olduğunu bilmelidir. O, yabancıların yan gözle bakmalarına dahi tahammül edemediği en değerli hayat arkadaşıdır. Yuvanın mutluluk kaynağı, çocuklarını eğiten, her türlü dertleriyle dertlenip, şefkatle bağrına basan, yerini hiçbir şeyin dolduramadığı anadır. Başkalarına karşı toz kondurmadığı eşine, kendisinin nasıl kıyabildiğini anlamak zor.

(Objektif Gazetesi, 18 Nisan 2008 Cuma – Tlf. 0536 676 45 75)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder