MEYVELİ AĞAÇ TAŞLANIR

Çalışmak, hayatı devam ettirmenin bir gereği olduğu kadar, insanın ruhunu dinlendirmekte ve huzur vermektedir. Hele bu, ihtiyaçtan kaynaklanmayıp, mecbur olmadığı halde hayır işlerine koşmak, memlekete faydalı olmak için yapılan bir iş ise, mutluluğumuzun derecesi daha da artıyor.

Çalışan kişi, zaman zaman hatalar yapabilir, “Meyveli ağaç taşlanır” sözünde olduğu gibi, yaptıkları tenkit edilir. Ortaya koyduğu işlerde de yanlışlar, noksanlar bulunabilir ya da başka türlü, başka bir işin yapılması gerektiği düşünülebilir, söylenebilir. Çalışmayan kişinin, yakınılacak, tenkit edilecek tarafı, sadece tembelliğidir. Ortaya koyduğu bir şey olmadığı için, aranacak noksanlık, tenkit edilecek bir taraf da yoktur.

Kim tarafından yapılırsa yapılsın, yanlışlara dur demek, herkesin insanlık görevi olmalıdır. Fakat bu görevi yerine getiren insan, bunu nefis ve bencillikten uzak kalarak icra etmelidir. Bu anlayışla yapılan yapıcı tenkitler, çalışanın şevkini artırır, yaptığı birçok güzel işleri de, küçük bir kusurla gölgelenmemiş olur. Yoksa iş inada biner, hatalar giderilemediği gibi, yenilerinin eklenmesi kaçınılmaz olur.

Bir bahçeye girdiğimde, içindeki çirkinliklerle değil; ağaçların, meyvelerin, çiçeklerin güzellikleriyle ilgilenir ve mutlu olurum. İster iyimserlik, iter mizaç deyin, benim tarzım bu. Fakat bazı olumsuzlukların, güzellikleri gölgelemesine gönlüm razı olmaz. Ayrıca şahsımdan çok başkalarının rahatsız olduğu, zarar gördüğü, yapanın isteği dışında gelişen olumsuzluklara da seyirci kalmamam gerektiğini düşünürüm.

İşte bu düşünceyle görebildiklerimden birkaçı:

“Hayatta bir defa” anlayışı içinde gerçekleştirilen düğün ve bazı özel günlerde yapılan diğer kutlamalar… Havai fişekler, halkımızın bir kesiminin, birkaç saniye de olsa ilgisini çekerken, atılan silahlardan rahatsız olan insanlarımız çoğunluktadır. Maganda kurşunlarının elim neticelerine şahit oluyor, acılara boğuluyoruz. Konvoylardaki kazalarla sevincimiz buruklaşıyor. Ekonomik açıdan bakıldığında, millî servet heba oluyor. Zaten borçlu doğmakta olan, gelecek nesillerin yükünü hafifletmek yerine, bir kat daha borç yükleniyor.

Dostlarımdan biri, Ankara’dan sıla-i rahim için Isparta’ya gelirken, Çünür Mahallesi kavşağında, kesilen asfaltı fark edemez. Çünkü hiçbir trafik işareti yoktur. -Var da dikkatinden kaçmışsa kendi hatası.- Hem maddî zarar, hem de zaman kaybına uğrar. Canı sıkılsa da, cana zarar gelmemesine şükreder.

Sinekle mücadele çalışmalarında ilaçlamalardan birinin, akşama yakın yapılması halkımızı rahatsız etmektedir. “Daha geç saatlerde yapılamaz mı?” deniliyor.

Yetkililer, büyük fedakârlıkla büyük hizmetler vermektedirler. Hizmetlerinin temelini toplumumuzun rahat ve huzuru, insanımızın can güvenliği teşkil etmektedir. Can kaybına sebebiyet veren talihsizliklerin yaşanmaması için, kutlamalarda başka alternatiflerin ikâme edilmesi şarttır.

Yapılan büyük ve güzel hizmetlerin, halkımızı rahatsız eden unsurlarla gölgelenmemesi dileğiyle, yetkililere başarılar dilerim.

MSN: pekelailesi32@hotmail.com

(Hedef Gazetesi, 19 Ağustos 2008 Salı – Tlf. 0536 676 45 75)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder